Välkommen till ...
Bra Att Veta Om Vitaminer

Hem   |    Omega-3   |    Rosenrot   |    Ginseng   |    Äppelcidervinäger   |    Vitlöksolja   |    Echinacea   |    Gurkmeja   |    Blåbär

Blåbär

Blåbärets aktiva ämnen kallas för antocyanosider, vilka även ger blåbäret dess färg. De är några av naturens starkaste antioxidanter
och skyddar ögat mot fria radikaler, samtidigt som de stärker de små blodkärlens väggar. Blåbär är klockformade blommande växter som
kategoriseras som superfrukter. Kombinationen av de näringsämnen och antioxidanter som blåbär innehåller resulterar i stora hälsovinster.

Blåbäret innehåller C-vitamin, betakaroten och antocyaniner, en källa till antioxidanter vilket även ger bäret dess blå färg.
Blåbäret används i alla möjliga konsumentprodukter. Vem kan till exemepel motstå blåbärspannkakor, blåbärsjuice eller blåbärsyoghurt.


Vad är det som gör att blåbäret är bra för dig?

Bäret är inte bara vackert att se på - dess egenskaper är även bra för kroppen. Blåbäret innehåller antioxidanter som hjälper våra organ
och skyddar våra celler mot så kallade fria radikaler. Kroppen kan inte på egen hand producera antioxidanter utan måste fås via maten.

Till dags datum finns det ingen känd källa till antioxidanter som kan mäta sig med blåbärets.


Vad är fria radikaler?

Det handlar i grunden om atomer inom oss som bildas med syre och som kroppen använder för att fungera. Inte alla fria radikaler är
skadliga, men vissa kan orsaka cellskador, allvarliga ögonproblem, och även cancer.

Eftersom vår kropps förmåga att bekämpa dessa fria radikaler försvagas när vi blir äldre kan intaget av blåbär minska effekterna av
sådana fria radikaler.


Blåbär och antioxidanter

Blåbär är en rik källa av vitamin C och fibrer, men innehåller också antocyanfärgning och ellagicsyra. Vad de flesta människor vill
veta gällande blåbär och antioxidanter är huruvida det är skillnad mellan färska och torkade eller frysta blåbär. Studier har visat
att det inte finns någon signifikant skillnad mellan frysta och färska och fördelarna med blåbär är lika i båda.


Blåbär i kapsel ger mer.

Experter menar att ett dagligt intag av 30-70g blåbär krävs för att få alla fördelar av frukten.

Här är bara några av de nyttiga ämnen som finns i blåbär.
  • Lutein är en naturligt förekommande karotenoid som normalt finns i gröna bladgrönsaker. I växter uppträder de som fettsyror
    men Lutein finns även i äggulor och animaliska fetter. Koncentrerad i näthinnan ligger gula fläcken, som styr det centrala seendet,
    lutein skyddar ögat från oxidativ stress och starkt ljus. Lutein i gula fläckens pigmentering minskar risken för åldersrelaterade
    ögonsjukdomar och gör att man bibehåller förmågan att se reflexer. Minst 6-10 mg lutein per dag är nödvändigt för att få ut full effekt
    av detta.
  • Pterostilbene hjälper till att upprätthålla sunda blodfetts- och glukosvärden.



Blåbär, allmän information.

Fördelarna med blåbär för barn är förutom det faktum att det är ett hälsosamt mellanmål och alternativ till färgglada sötsaker, de kan
hjälpa till att förbättra minnet och inlärningsförmågan. Det kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktioner och är bra för synen.

När det gäller att laga mat för barn finns det många bra sätt för de som vill införliva blåbär i en hälsosam diet. Blåbärsmuffins och
pannkakor är underbart gott och man kan även lägga blåbär på eller i yoghurt, pudding, gelé, glass eller fruktsallader.

Färska blåbär finns i sylter och geléer, blåbär finns i bakverk och drycker samt som koncentrat i kosttillskott. Utöver de hälsofördelar
som finns för ögonen innehåller blåbär ett ämne som hindrar bakterier från att fästa sig vid urinblåsan och förebygger på så sätt
uppkomsten av urinvägsinfektioner.

Blåbär innehåller rikligt med fibrer, folsyra, karotenoider samt vitamin A, C och B, och är också känd för att sänka kolesterolhalten i
blodet. Blåbär som har den högsta antioxidativa kapaciteten av alla frukter skyddar mot åldrande, sjukdom och kromosomskador.

Blåbär förbättrar också hjärnans celler och skyddar hjärnan mot skador. Flavonoider som finns i blåbär har starka antioxidativa och
antiinflammatoriska egenskaper.


Vetenskaplig forskning om blåbär och ögon

Italienska forskare arbetade mellan 1982 och 1987 på en studie om blåbär och ögon, rapporterade att 76% av patienterna i deras studie
upplevde en förbättring av sin närsynthet efter att de fått 150mg blåbärsextrakt per dag under en period av 15 dagar.

De rapporterade också att diabetes patienter fick en högre dos av extraktet i 30 dagar till ett år, och detta resulterade i en minskning
eller upphörande av blödningar i näthinnan i ögonen. En annan forskningsstudie om blåbär och ögonen visade att denna superfrukt förbättrar
den kognitiva funktionen, försenar neurologisk tillbakagång, och skyddar känsliga delar av hjärnan mot oxidativ skada.


Betydelsen av blåbär i förhållande till ögonen.

  • Blåbär har sagts förbättra mörkerseende och förhindra trötta ögon. Flygledare, piloter och lastbilschaufförer har rapporterat förbättrat
    mörkerseende när de ges extrakt från blåbär.
  • Studier i Europa uppger att blåbär har en hög kapacitet antocyan, vilket är en naturlig förening med många hälsofördelar, till exempel
    att minska ansträngdhet i ögonen och främja en snabbare anpassning till mörker.
  • Blåbär kan förebygga nedbrytning av gula fläcken, en av de främsta orsakerna till blindhet hos åldrande vuxna.

Blåbär som Antioxidant

Blåbär har använts i århundraden av de amerikanska indianerna. Förutom att använda blåbär för mat, använde de dem till medicinska ändamål
där exempelvis blåbärsjuice användes för att behandla hosta. Idag kan blåbär finns överallt, från Island till Japan. Detta beror på den
ökade medvetenheten om de näringsmässiga fördelarna med blåbär.


Effekterna av Lutein på ögonen

Lutein är en mycket viktig del av gula fläcken i ögats näthinna och ger skydd för näthinnan. Om det finns en brist på Lutein kan man
drabbas av dimsyn. Nedbrytning av gula fläcken kan orsaka symptom såsom närsynthet.

Om det finns tillräckligt med Lutein i ögat kan gula-fläcken-området se saker klart och förmedla dessa bilder till hjärnan. Lutein är
en antioxidant som även skyddar mot effekterna av ljus och absorberar höga mängder av blått ljus för att undvika skador från starkt ljus.

Med tanke på informationen ovan inser man hur viktigt det är att ta hand om ögonen. Man tror att redan efter 30 års ålder börjar dina
ögon och din syn att sakta försämras. Efter 45 års ålder kan inte dina ögon fokusera så bra och man ser många i denna åldersgrupp som
börjar bära glasögon.

Efter 65 år kan musklerna runt ögat inte längre röra sig och det är detta som är anledningen till att okulär näring är så viktig för
ögats hälsa.

Lutein är en av de viktigaste pigmenten i näthinnan i ögat. Det är en av endast 2 näringsämnen som absorberas av näthinnan och är
mycket koncentrerad till gula-fläcken-området.

Vetenskapliga studier om Lutein och ögat

En studie som utfördes 2004 kallas Last-Lutein Antioxidant Supplementation Trial. Lutein gavs till veteraner och ett av resultaten
var förbättrad syn. Annan vetenskaplig forskning om Lutein och ögat har också visat att kost rik på Lutein, särskilt mörkt lummiga
gröna grönsaker kan minska förekomsten av katarr med 25 till 50%.


Hem   |    Omega-3   |    Rosenrot   |    Ginseng   |    Äppelcidervinäger   |    Vitlöksolja   |    Echinacea   |    Gurkmeja   |    Blåbär