|
Hem |
Omega-3 |
Rosenrot |
Ginseng |
Äppelcidervinäger |
Vitlöksolja |
Echinacea |
Gurkmeja |
Blåbär
|
BlåbärBlåbärets aktiva ämnen kallas för antocyanosider, vilka även ger blåbäret dess färg. De är några av naturens starkaste antioxidanteroch skyddar ögat mot fria radikaler, samtidigt som de stärker de små blodkärlens väggar. Blåbär är klockformade blommande växter som kategoriseras som superfrukter. Kombinationen av de näringsämnen och antioxidanter som blåbär innehåller resulterar i stora hälsovinster. Blåbäret innehåller C-vitamin, betakaroten och antocyaniner, en källa till antioxidanter vilket även ger bäret dess blå färg. Blåbäret används i alla möjliga konsumentprodukter. Vem kan till exemepel motstå blåbärspannkakor, blåbärsjuice eller blåbärsyoghurt. Vad är det som gör att blåbäret är bra för dig?Bäret är inte bara vackert att se på - dess egenskaper är även bra för kroppen. Blåbäret innehåller antioxidanter som hjälper våra organoch skyddar våra celler mot så kallade fria radikaler. Kroppen kan inte på egen hand producera antioxidanter utan måste fås via maten. Till dags datum finns det ingen känd källa till antioxidanter som kan mäta sig med blåbärets. Vad är fria radikaler?Det handlar i grunden om atomer inom oss som bildas med syre och som kroppen använder för att fungera. Inte alla fria radikaler ärskadliga, men vissa kan orsaka cellskador, allvarliga ögonproblem, och även cancer. Eftersom vår kropps förmåga att bekämpa dessa fria radikaler försvagas när vi blir äldre kan intaget av blåbär minska effekterna av sådana fria radikaler. Blåbär och antioxidanterBlåbär är en rik källa av vitamin C och fibrer, men innehåller också antocyanfärgning och ellagicsyra. Vad de flesta människor villveta gällande blåbär och antioxidanter är huruvida det är skillnad mellan färska och torkade eller frysta blåbär. Studier har visat att det inte finns någon signifikant skillnad mellan frysta och färska och fördelarna med blåbär är lika i båda. Blåbär i kapsel ger mer.Experter menar att ett dagligt intag av 30-70g blåbär krävs för att få alla fördelar av frukten.Här är bara några av de nyttiga ämnen som finns i blåbär.
Blåbär, allmän information.Fördelarna med blåbär för barn är förutom det faktum att det är ett hälsosamt mellanmål och alternativ till färgglada sötsaker, de kanhjälpa till att förbättra minnet och inlärningsförmågan. Det kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktioner och är bra för synen. När det gäller att laga mat för barn finns det många bra sätt för de som vill införliva blåbär i en hälsosam diet. Blåbärsmuffins och pannkakor är underbart gott och man kan även lägga blåbär på eller i yoghurt, pudding, gelé, glass eller fruktsallader. Färska blåbär finns i sylter och geléer, blåbär finns i bakverk och drycker samt som koncentrat i kosttillskott. Utöver de hälsofördelar som finns för ögonen innehåller blåbär ett ämne som hindrar bakterier från att fästa sig vid urinblåsan och förebygger på så sätt uppkomsten av urinvägsinfektioner. Blåbär innehåller rikligt med fibrer, folsyra, karotenoider samt vitamin A, C och B, och är också känd för att sänka kolesterolhalten i blodet. Blåbär som har den högsta antioxidativa kapaciteten av alla frukter skyddar mot åldrande, sjukdom och kromosomskador. Blåbär förbättrar också hjärnans celler och skyddar hjärnan mot skador. Flavonoider som finns i blåbär har starka antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Vetenskaplig forskning om blåbär och ögonItalienska forskare arbetade mellan 1982 och 1987 på en studie om blåbär och ögon, rapporterade att 76% av patienterna i deras studieupplevde en förbättring av sin närsynthet efter att de fått 150mg blåbärsextrakt per dag under en period av 15 dagar. De rapporterade också att diabetes patienter fick en högre dos av extraktet i 30 dagar till ett år, och detta resulterade i en minskning eller upphörande av blödningar i näthinnan i ögonen. En annan forskningsstudie om blåbär och ögonen visade att denna superfrukt förbättrar den kognitiva funktionen, försenar neurologisk tillbakagång, och skyddar känsliga delar av hjärnan mot oxidativ skada. Betydelsen av blåbär i förhållande till ögonen.
Blåbär som AntioxidantBlåbär har använts i århundraden av de amerikanska indianerna. Förutom att använda blåbär för mat, använde de dem till medicinska ändamåldär exempelvis blåbärsjuice användes för att behandla hosta. Idag kan blåbär finns överallt, från Island till Japan. Detta beror på den ökade medvetenheten om de näringsmässiga fördelarna med blåbär. Effekterna av Lutein på ögonenLutein är en mycket viktig del av gula fläcken i ögats näthinna och ger skydd för näthinnan. Om det finns en brist på Lutein kan mandrabbas av dimsyn. Nedbrytning av gula fläcken kan orsaka symptom såsom närsynthet. Om det finns tillräckligt med Lutein i ögat kan gula-fläcken-området se saker klart och förmedla dessa bilder till hjärnan. Lutein är en antioxidant som även skyddar mot effekterna av ljus och absorberar höga mängder av blått ljus för att undvika skador från starkt ljus. Med tanke på informationen ovan inser man hur viktigt det är att ta hand om ögonen. Man tror att redan efter 30 års ålder börjar dina ögon och din syn att sakta försämras. Efter 45 års ålder kan inte dina ögon fokusera så bra och man ser många i denna åldersgrupp som börjar bära glasögon. Efter 65 år kan musklerna runt ögat inte längre röra sig och det är detta som är anledningen till att okulär näring är så viktig för ögats hälsa. Lutein är en av de viktigaste pigmenten i näthinnan i ögat. Det är en av endast 2 näringsämnen som absorberas av näthinnan och är mycket koncentrerad till gula-fläcken-området. Vetenskapliga studier om Lutein och ögatEn studie som utfördes 2004 kallas Last-Lutein Antioxidant Supplementation Trial. Lutein gavs till veteraner och ett av resultatenvar förbättrad syn. Annan vetenskaplig forskning om Lutein och ögat har också visat att kost rik på Lutein, särskilt mörkt lummiga gröna grönsaker kan minska förekomsten av katarr med 25 till 50%. |
Hem | Omega-3 | Rosenrot | Ginseng | Äppelcidervinäger | Vitlöksolja | Echinacea | Gurkmeja | Blåbär |