|
Hem |
Omega-3 |
Rosenrot |
Ginseng |
Äppelcidervinäger |
Vitlöksolja |
Echinacea |
Gurkmeja |
Blåbär
|
Omega-3Vad är Omega-3?Omega-3 är en essentiell fettsyra. Med det menas att det är något som är livsviktigt för kroppen men som den inte kan producera själv.Läs om de största fördelarna i den här sektionen! Omega-3 finns inte naturligt i vår kropp men finns bland annat i rött kött, spannmål, mejeriprodukter och frukt och grönsaker. Men bara små mängder omega-3 kan utvinnas ur dessa källor. En rik och lättillgänglig naturlig källa av denna essentiella fettsyra finns i fiskolja och tas från kallvattenfiskar som lax, sill, tonfisk, makrill och öring. Omega-3 är också namnet på en familj av omättade fettsyror, ibland kallade "super-omättade". Av dessa är den främsta alfa-linolensyra, även känd som ALA. Vår kropp omvandlar ALA till eikosapentaensyra, eller EPA och DHA (dokosahexaensyra) som är de två fettsyror som anses mest viktiga och som kroppen lättast tar till sig. Hur mycket Omega-3 behöver vi och varför?Omega-3 är den grundläggande byggsten som våra nervvävnader och hjärnceller behöver.Livsmedelsverket rekommenderar att en vuxen person får i sig 2 – 3 gram Omega-3 per dag och det kan vi göra på olika sätt. Bland annat genom att äta en kost som inkluderar minst två måltider med fet fisk per vecka samt via nötter, spannmål, mejeriprodukter och färskvaror som t ex gröna bladgrönsaker och frukter. Det är att föredra att få de essentiella fettsyrorna via kosten. Samtidigt finns det många som inte tycker om att äta fisk och föredrar därför att få i sig Omega-3 via kosttillskott. Gravida kvinnor samt personer med hjärtsjukdomar bör dock först konsultera med sin läkare om doseringen. Omega-3 spelar en viktig roll i bildandet av ny vävnad i våra cellmembran och är därför viktig för vår utveckling och tillväxt. |
Hem | Omega-3 | Rosenrot | Ginseng | Äppelcidervinäger | Vitlöksolja | Echinacea | Gurkmeja | Blåbär |